Dodeljene nagrade Mesta u srcu

 


 Beograd, 5.jul 2013.

                                                                                                                                                               

 
Nagrada Mesta u srcu dodeljena je sedmi put, a namenjena je organizacijama civilnog društva i neformalnim grupama građana koje su u 2012. godini sprovele projekte sa najpozitivnijim efektima u svojim lokalnim zajednicama i ostvarile najbolja lokalna partnerstva.
Nagradu od 500.000 dinara za prvonagrađeno Udruženje za lokalni razvoj “Kamenica” iz Niša, dodelila je Erste banka. Drugo mesto, Udruženje “Tračak nade” iz sela Milavac kod Ljiga osvojilo je nagradu od 200.000 dinara koju je obezbedio NBG Leasing. Trećenagrađeno je Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR iz Beograda, koje je od Coca Cola Hellenic dobilo 100.000 dinara. U kategoriji najbolje lokalno partnerstvo Udruženje “Naša kuća” iz Beograda  osvojilo je 300.000 dinara i modem sa besplatnim internetom na godinu dana od Telenora i Telenor fondacije.
Osnivač nagrade Mesta u srcu je Jefferson Institut, koji je dodelu nagrade prvi put organizovao 2006. godine. S obzirom na veliku zainteresovanost koju je ova inicijativa izazvala, tradicija je nastavljena osnivanjem Fonda Mesta u srcu, koji je delovao od 2008. do marta 2012. godine kada je Fond prestao sa radom.


Zahvaljujući entuzijazmu partnera i sponzora, nagrada se održala i dodeljena je i ove godine. Organizatori nagrade su: Trag fondacija (bivši BCIF), Erste banka i TACSO Srbija u saradnji sa Agencijom za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Grada Beograda. Sponzori nagrade su: Erste banka, Telenor i Telenor fondacija, NBG Leasing, Coca Colla Hellenic, a medijski sponzor Blic žena.
 
O dobitnicima nagrade odlučivao je žiri u sastavu:
 
Andrea Brbaklić, Erste banka
Sonja Licht, Beogradski fond za političku izuzetnost
Sanja Rajačić, Telenor
Silvana Tričković, NBG Leasing
Jovana Tufegdžić, Coca Cola Hellenic
Aleksandra Vesić, ko-direktorka Catalyst  inicijative za razvoj filntropije u regionu zapadnog Balkana Sergej Vujačić, TACSO kancelarija
Mia Vukojević, Trag fondacija
 
 
 

Pobednici u kategoriji za najpozitivnije projekte na konkursu za 2012. godinu:

“Mobilnošću protiv imobilnosti“


Udruženje za lokalni razvoj Kamenica, Niš


Erste Banka Novi Sad je obezbedila novčanu nagradu u iznosu od 500. 000 dinara za dobitnika prve nagrade.


Udruženje je sprovelo program za samačka staračka domaćinstva bez prihoda ili sa minimalnim prihodima koja su izolovana i bez institucionalnih vidova socijalne podrške u selima Niša i Svrljiga. U mobilnim timovima podrške volontirala je cela zajednica: pravnici, lekari, majstori, psiholozi, socijalni radnici, vozači, komšije, sami stari...  koji su izvršili popravke u oronulim kućama, pružili psihosocijalnu podršku, lekarske preglede i sl.

Ova akcija je pokrenula zajednicu: opštinske komisije opština Pantelej i Svrljig odobravajusve veća sredstva ugroženim staračkim domaćinstvima, posebno za ogrev kako bi sprečili sve veću „zimsku smrtnost”. Udruženje je prikupilo značajnu finansijsku podršku za projekat i uložilo je sopstiveni doprinos u iznosu od  2.500 evra dobijen na međunarodnoj nagradi.

 

“Radost mladih Roma“


Udruženje građana „Tračak Nade“, selo Milavac, Ljig


NBG Leasing je obezbedio 200.000 dinara za drugoplanirani projekat.


Selo Milavac je udaljeno od grada Ljiga 4,5 kilometara, u njemu živi 220 stanovnika romske nacionalne pripadnosti. U ovom naselju nije bilo uredjenog prostora na kome bi mladi Romi provodili svoje slobodno vreme a često su zbog sportskih aktivnosti odlazili peške do igrališta koje je udaljeno 4,5 kilometara.

U saradnji sa lokalnom samoupravom i predsednikom mesne zajednice udruženje „Tračak nade” uredilo je prostor od 13 ari koji je u vlasništvu Mesne zajednice, izgradila sportski teren i park za decu. Podigli su na noge celu zajednicu - mladi su pomagali u sipanju cementa i peska u mešalicu, njihovi roditelji su betonirali teren, žene su spremale hranu i osveženje za volontere, devojke su spremile poslastice. I sve to uz pesmu i igru!

 

“Roditeljska kuća za decu obolelu od raka u Nišu“


Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR, Beograd


Treću nagradu u iznosu od 100. 000 dinara obezbedila je Coca Cola Hellenic.


Roditelji dece koja se leče od raka na hemato-onkološkom odeljenju Klinike za dečje interne bolesti u Nišu, a koji dolaze iz unutrašnjosti Srbije, susreću se sa problemom smeštaja tokom lečenja. Roditelji su prinuđeni da putuju do mesta boravka ili pronalaze smeštaj, što ugrožava psiho-fizičko zdravlje deteta, iziskuje dodatna finansijska sredstva i onemogućava roditeljima da se posvete deci.

Udruženje NURDOR je okupilo ogroman broj partnera i prikupilo značajna finansijska sredstva za Roditeljsku kuću u Nišu. Obezbedili su, adaptirali i opremili prostor za smeštaj i boravak dece koja se leče od maligniteta i njihovih roditelja, ukupne površine 277m2, kapaciteta za 6 porodica.  Na ovaj način, omogućili su kvalitetniji život i lečenje dece, osnažili roditelje i oslobodili bolničke kapacitete.


Pobednik u kategoriji za najbolje lokalno partnerstvo na konkursu za 2012. godinu je projekat:“Kuhinja na točkovima“


Udruženje za podršku osobama ometenim u razvoju „Naša kuća“, Beograd


Telenor i Telenor fondacija su dodelili 300. 000 dinara i modem sa besplatnim internetom na godinu dana pobedniku u kategoriji za najbolje lokalno partnerstvo.


Tokom 2012. godine u saradnji udruženja Naša kuća, Gradske opštine Zvezdara i firme za ketering “Top rest” pokrenuta je „Kuhinja na točkovima”. „Kuhinja“ zapošljava osobe sa invaliditetom i obezbeđuje pristupačne obroke za osobe koje su stare, same, teško pokretne, nemoćne i bolesne. Na ovaj način, partneri su pomogli dve socijalno ugrožene grupe – siromašnima i teško pokretnima na opštini Zvezdara obezbeđeni su besplatni obroci, dok je za osobe sa smetnjama u razvoju  obezbeđeno zaposlenje.
 
Saradnja na ovom projektu će se nastaviti i projekat unaprediti. Opština Zvezadara obezbedila je prostor za potrebe velike kuhinje na opštini Zvedzada u kojoj će osobe sa smetnjama raditi nakon što budu profesionalno osposobljeni od strane firme “Top rest”. Kuhinja će biti otvorena i za sve građane Zvezdare i Beograda.
 


O nagradi Mesta u srcu

Osnivač nagrade Mesta u srcu je Jefferson Institut, koji je dodelu nagrade prvi put organizovao 2006. godine. S obzirom na veliku zainteresovanost koju je ova inicijativa izazvala, tradicija je nastavljena osnivanjem Fonda Mesta u srcu, koji je delovao od 2008. do marta 2012. godine kada je Fond prestao sa radom.
 
Zahvaljujući entuzijazmu Balkanskog fonda za lokalne inicijative, TACSO Srbija - EU kancelarija za tehničku podršku organizacijama civilnog društva, Erste banci i sponzorima nagrada Mesta u srcu dodeliće se i ove godine.

Konkurs za nagradu Mesta u srcu, sa detaljima o rokovima, kriterijumima i načinu konkurisanja, biće raspisan tokom maja 2013. godine.
 
Nagrada Mesta u srcu sedmi put će se dodeliti organizacijama civilnog društva, odnosno neformalnim grupama koje su u 2012. godini sprovele projekte sa najpozitivnijim efektima u svojim lokalnim zajednicama.
Uz podršku i u saradnji sa TACSO Srbija - EU kancelarijom za tehničku podršku organizacijama civilnog društva biće dodeljena nagrada za najbolje lokalno partnerstvo. Nagrada ima za cilj promovisanje i podsticanje razvoja održivih partnerstva između civilnog i javnog i privatnog sektora.
 
Na konkurs se mogu prijaviti organizacije ili grupe koje su nosioci projekta u svojim lokalnim zajednicama, bave se problemom koji je zajednički za veći broj ljudi u zajednici i donose vidljive promene.